Leiderschapsontwikkeling: communicatie als sleutel tot succes

‘Aangespannen rijden’ is een spectaculair schouwspel. De ruiter op de kar ment de aangespannen paarden met de teugels, met geluiden en met commando’s. Gezamenlijk onderwerpen ze zich aan 3 onderdelen: een vaardigheidsproef, een uithoudingsproef met vaste hindernissen en een snelheidsproef. Alle aspecten van de paardensport komen hierbij aan bod. De uitdaging van de combinatie is om samen succesvol te presteren. Een aantal factoren spelen hierbij een doorslaggevende rol. Denk aan: overwicht, leidend vermogen, de plaats van het juiste paard in het span en de beschikking over de juiste hulpmiddelen.

Leiderschapsontwikkeling

Communiceer effectief in heldere taal

De juiste combinatie van vaardigheden, kracht, flexibiliteit, een lange adem en om kunnen gaan met deadlines bepalen ook het succes van jou als MKB-ondernemer. Zo is het cruciaal dat je effectief en helder communiceert. Natuurlijk met klanten, maar zeker ook met je medewerkers. De zeggingskracht van je boodschap heeft niets met krachttermen te maken. Verplaats je als manager in je gesprekspartner, leef je in en communiceer op dezelfde golflengte. Effectieve communicatie verbindt, motiveert en inspireert mensen om dezelfde bestemming en richting te kiezen.

Leef je in, luister aandachtig, stel vragen

Leg je als MKB-ondernemer zaken in begrijpelijke taal uit? Of snappen medewerkers je uitleg niet? Luister actief, stel vragen, spreek in duidelijke taal en check of je boodschap goed overkomt. Communicatie is immers tweerichtingsverkeer. En wees vooral open en eerlijk. Eerlijkheid is een belangrijke voorwaarde voor je geloofwaardigheid. Kies deze insteek niet alleen als je werkinstructies geeft, maar ook als je functionerings-, beoordelings- of salarisgesprekken voert.

Communicatie met je team verbeteren

Wil je als MKB-ondernemer je vaardigheden als leidinggevende verbeteren? Ben je bereid om je eigen communicatiekracht onder de loep te houden? Graag ga ik stap voor stap met je aan het werk om je communicatieve vaardigheden een impuls te geven.

Interesse? Bel 06 82 21 60 07 of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.

Durf los te laten

Als ondernemer zorg je ervoor dat de medewerkers van jouw team over de juiste kwaliteiten beschikken. Zo kun je met een gerust hart werkzaamheden delegeren. De tijd die overblijft, gebruik je voor andere werkzaamheden. Het is wel belangrijk dat je de juiste werkzaamheden bij de juiste medewerkers neerlegt. Bij de juiste match sluiten het verantwoordelijkheidsniveau en de mate van betrokkenheid perfect aan bij de kwaliteiten van je medewerkers.

succesvol leiderschapsontwikkeling

Een positieve instelling en doelgerichtheid zijn het begin van elke waardevolle prestatie

Persoonlijk leiderschap is het trefzekere vermogen om zo scherp en kristalhelder te denken dat je in staat bent een exacte koers voor je eigen leven vast te stellen, je stellig voor te nemen deze koers te volgen en vervolgens zo te handelen dat je krijgt, bereikt of wordt wat je je ten doel hebt gesteld. Basis factoren welke hierbij een belangrijke rol spelen zijn; zelfvertrouwen, doelgerichtheid, vasthoudendheid, betrokkenheid en toewijding. Succesvolle mensen zijn positief ingesteld, hebben vertrouwen in hun handelen en nemen de verantwoordelijkheid voor hun keuzes.