Werkervaring Frans Couwenberg

Mijn familie heeft een grote agrarische inslag en achtergrond. Het was dus vanzelfsprekend om in deze sector aan de slag te gaan. Ik startte mijn carrière als vestigingsmanager bij een standaard Boerenbondvestiging in Mierlo-Hout. Twee jaar later verhuisde ik naar de vestiging in Valkenswaard, die werd omgebouwd tot een grote Doe-het-zelfbouwmarkt. Ook hier was ik als vestigingsmanager actief.

Ervaring bij Doe-het-zelforganisaties

Enkele jaren later stapte ik over naar een groothandelsorganisatie in Ridderkerk. Hier kreeg ik de verantwoordelijkheid voor het opzetten van een Doe-het-zelf franchiseorganisatie, bestaande uit plusminus 50 bouwgerichte ondernemingen (o.a. aannemers en timmerbedrijven). Dit was mijn eerste functie waarbij ik verantwoordelijkheid droeg voor beslissingen over de winstgevendheid en continuïteit van de aangesloten bedrijven.

Zelfstandig ondernemers ondersteunen

3 jaar later maakte ik de overstap naar een grotere handelsorganisatie in Zutphen. Het was mijn taak om 4 Doe-het-zelf franchiseorganisaties onder te brengen in één landelijke franchiseorganisatie. Deze organisatie had landelijke bekendheid en concurreerde met landelijk opererende bedrijven als Gamma en Marktkauf. In deze functie bekwaamde ik mezelf in: inkoop, marketing, reclame en financiën. Mijn betrokkenheid bij de aangesloten zelfstandige ondernemers was groot. Ik ervoer hier hoe dankbaar het was om ondernemers te helpen.

Directeur technische groothandel

Na 7 jaar kreeg ik de kans om directeur te worden van een Technische Groothandel in ’s-Hertogenbosch. Deze groothandel was onderdeel van een beursgenoteerde onderneming, had 2 vestigingen, een landelijke catalogus (T.I.K.) en leverde voornamelijk aan de industrie. Als directeur legde ik verantwoording af aan een raad van commissarissen en de directie. Alle ondernemingsactiviteiten hadden een duidelijk doel: hét rendement van de onderneming. Hier leerde ik hoe het eraan toe gaat in beursgenoteerde bedrijven met een hoog politiek gehalte.

Voorkeur voor MKB-bedrijven

Beursgenoteerde ondernemingen hadden niet mijn voorkeur. De cultuur en werkomstandigheden van MKB-ondernemingen spreken me veel meer aan. Daarom was ik blij dat ik in aanraking kwam met een grote onderneming in hout- en plaatmaterialen in Tilburg. Hier heb ik enkele jaren met veel plezier en veel uitdaging gewerkt. Door de economische crisis en de daarmee gepaard gaande reorganisatieperikelen besloot ik mijn carrière elders voort te zetten.

Frans Couwenberg werkervaring

Terug naar de Groothandel

Mijn keuze viel op een groothandelsorganisatie in Coevorden met 50 vestigingen. We leverden producten voor beregening, installaties en verlichting. Samen met de betreffende vestigingsleider kreeg ik de opdracht om een van tevoren bepaald omzetniveau – inclusief een beheersbare kostenstructuur – te realiseren. Onze focus lag op marktbewerking en het verstevigen van onze concurrentiepositie.

Start als zelfstandig ondernemer

Na een ontdekkingstocht door ondernemend Nederland was in 2018 de tijd rijp om voor mezelf te starten. Ik ken de kracht van familiebedrijven en de politieke agenda van meer afstandelijke beursgenoteerde bedrijven. Ik heb geleerd om te gaan met crisissituaties en mezelf ingeleefd in familieperikelen en opvolgingskwesties. Graag breng ik deze opgedane kennis en ervaring over op ondernemers en managers binnen het MKB. Zo help ik om ook hun bedrijf tot een succes te maken