extern adviseur gouden bergen

De rol van een extern adviseur

Geen gouden bergen en luchtkastelen, maar een resultaatgerichte aanpak

Als ondernemer streef je naar succes. Alleen én samen met je team. Soms loop je vast op een weg vol obstakels. Om die te overwinnen, neem je een coach of een adviseur in de arm. Google maar eens op managementcoach. Het aanbod van externe adviseurs is gigantisch. Uit ervaring weet ik hoe lastig het is om de juiste keuze te maken. Welke adviseur heeft echt het beste met je voor? Laat je je verleiden door de krachttermen van een zelfbenoemde managementgoeroe? Ga je af op de positieve ervaringen van collega-ondernemers? Of vertrouw je op je eigen intuïtie en kies je op basis van gezond verstand?  Mijn tip: adviseur word je niet van vandaag op morgen. Dat vereist een gedegen opleiding en jarenlange praktijkervaring.

Achtergrond en drijfveren

Als managementcoach houd ik er niet van om gouden bergen te beloven. Wel ben ik nieuwsgierig naar hoe groen het gras is aan de andere kant van de heuvel. Wat valt me op als ik naar het gras van mijn collega-adviseurs kijk? Op diverse social media platforms wapperen ze vooral met diploma’s, methodieken en strategieën. Werp ik daarna een blik op de bijbehorende werkervaring, dan valt me op dat die vaak minimaal is. Verder ben ik benieuwd naar de drijfveren van een coach of adviseur. Zijn ze voor zichzelf begonnen uit onenigheid met het beleid van hun oud-werkgever?  Of zijn ze door economische omstandigheden overbodig geworden en omarmen ze nu het zelfstandig ondernemerschap?

Broodnodige opleiding en ervaring

Als externe adviseur zijn een gedegen opleiding en jarenlange praktijkervaring onmisbaar. Je draagt immers een grote verantwoordelijkheid als je ondernemers adviseert. Adviseren heeft veel meer om het lijf dan samen sparren. Ondernemers vertrouwen op de goed onderbouwde, professionele adviezen die je geeft. Zo leggen ze het lot van hun onderneming voor een deel in jouw handen. Op het eerste gezicht klinkt dat als een compliment. Er ligt ook een gevaar op de loer. Als de broodnodige ervaring bij de adviseur ontbreekt, lopen ondernemers een groot financieel risico. Vaak met verstrekkende gevolgen.

Wisselwerking en vertrouwen

Succes heeft voor iedere ondernemer een andere betekenis. Voor de ene ondernemer is succes synoniem met een grotere winst, meer rendement of betere resultaten. Andere ondernemers vinden voldoening en welzijn van medewerkers net zo belangrijk. Ligt de waarheid ergens in het midden? Nee, succes heeft meerdere gezichten. En om goed te kunnen adviseren, leer ik al die gezichten graag kennen. In een aantal sessies doorgrond ik waar jij als ondernemer voor staat, waar ik je ’s nachts voor wakker kan maken en wat succes voor jou betekent. Wisselwerking en onderling vertrouwen zijn cruciaal in een coachingstraject. Daarom vertel ik je ook graag meer over mezelf, over mijn manier van werken en de speerpunten die voor mij belangrijk zijn in jouw ondernemerschap. Als het klikt, kan ik je helpen om succesvol te zijn. Klikt het niet: even goede vrienden.

Gezonde balans werk en privé

Al meer dan 30 jaar help ik zelfstandige ondernemers in hun bedrijfsvoering. De aanpak die ik kies, berust op 3 heldere uitgangspunten. Allereerst koppel ik de continuïteit van je onderneming aan een gezonde balans tussen privé en zakelijkheid.  Daarbij vormen 3 uitgangspunten een rode draad: drie onderdelen die ik als een rode draad hierbij hanteer zijn;

  • Doelgericht werken: samen zetten we een duidelijke doelstelling op papier.
  • Oplossingsgericht werken: we gaan uit van een positieve instelling (het glas is dus half vol).
  • Een winnaarsmentaliteit hebben = we beginnen, hebben focus en volharden in de gekozen aanpak.

Samen sparren?

Niets maakt mij enthousiaster dan jou als ondernemer te helpen groeien. Uit ervaring weet ik dat succes afhangt van details. De details zijn voor elke ondernemer anders. Ik beloof je geen gouden bergen en ik spiegel je ook geen luchtkastelen voor. Mijn route naar succes bestaat uit kleine stapjes, adviezen in heldere taal en een beproefde, resultaatgerichte aanpak. Graag nodig ik je uit voor een introductiegesprek en een klankbordsessie.  In deze gesprekken leren we elkaar kennen en geef ik richting, nieuwe ideeën en vooral energie. Klikt het, dan gaan we aan de slag. Met persoonlijke ontwikkeling, met rendementsverbetering, met teambuilding en leiderschapsontwikkeling. Interesse? Bel (06) 82 21 60 07 of vul het contactformulier in om een afspraak te maken.